08:46
0

Dosarul penal în care brașoveanul a fost acuzat fără probe de uciderea celor două farmaciste a dispărut • Numele judecătorilor care, fără a avea probe, l-au ţinut în arest pe Alexandru Diaconescu (foto) au fost secretizate • Magistraţii în cauză nu au ţinut cont nici de Constituţie, nici de CEDO, atunci când au hotărât menţinerea, timp de aproape un an de zile, a deciziei de arestare preventivă a acestuia • După ce a fost eliberat, tânărul a fost despăgubit cu peste 200.000 de lei
Alexandru Emil Diaconescu, acuzat în anul 2004 că a ucis două farmaciste din Braşov, a primit despăgubiri din partea statului român de aproximativ 220.000 de lei, după ce fost închis în spatele gratiilor, între 15 decembrie 2004 şi 27 octombrie 2005, pe fondul unei erori judiciare. Paradoxal, dosarul penal în care Diaconescu a fost acuzat în mod eronat de omor a dispărut, iar numele magistraţilor care l-au ţinut în arest preventiv au fost învăluite în mister.
La data de 6 decembrie 2004, două dintre angajatele farmaciei Thea din Braşov, Manuela Cristian şi Daga Susan, au fost ucise pentru suma de 4.000 de lei, iar Alexandru Diaconescu a fost cel acuzat de comiterea odioasei crime. Avea pe atunci 24 de ani. Judecătoarea care a emis mandatul de arestare, la 15 decembrie 2004, pe numele presupusului ucigaş, a fost Alina Nicoleta Mioc, iar procurorii de caz au fost Cor Alexandru, procuror-şef DIICOT Brașov, şi Toroiman Alen. Pentru mai bine de nouă luni, tânărul a fost ţinut în închisoare de alţi magistraţi ale căror nume au fost secretizate de autorităţi, deşi au încălcat nu doar Constituţia României, ci şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. În jurisprudenţa CEDO, se arată, printre altele, că orice privare de libertate a unei persoane trebuie făcută în conformitate cu normele de fond şi de procedură prevăzute de legislaţia naţională. Totuşi, chiar dacă Articolul. 23, alin. (5), din Constituţia României spune că „în cursul urmăririi penale arestarea preventivă se poate dispune pentru cel mult 30 de zile şi se poate prelungi cu câte cel mult 30 de zile, fără ca durata totală să depăşească un termen rezonabil, şi nu mai mult de 180 de zile”, judecătorii l-au încarcerat pentru aproape un an de zile pe tânărul Diaconescu. În cele din urmă, Diaconescu a fost găsit nevinovat de instanţa de fond, magistratul care l-a achitat atunci fiind Mihaela Darabana, de la Tribunalul Braşov. La apel, judecătorii Alexandru Şerban şi Nicoleta Ţânţ l-au considerat, la rândul lor, nevinovat. În total, băiatul a fost achitat de trei ori pentru crimă, cumulând şi verdictul de la recurs.


citeste integral pe ZIUAnews.ro