08:44
0

Scandalul traficului cu ovule, care a izbucnit săptămâna trecută, a condus la arestarea a doi medici-manageri care racolau femei pentru donarea de ovocite, contra unor sume cuprinse între 500 și 1.500 de euro. DIICOT a descins la clinica Med New Life și a destructurat o rețea în care sunt implicate până acum 11 persoane, cu cetățenie română și străină, care construiseră o filieră ce cuprinde zeci de tinere care, contra cost, își donau ovulele, fapta constituind o infracțiune, conform legislației din România cu privire la donarea de organe sau transplantul de organe. Pe lângă donarea propriu-zisă, tinerele mai primeau câte 250 de euro pentru fiecare nouă fată pe care o introduceau în rețea. De asemenea, șpăgile oferite comisiei care aprobă donarea de ovule, pentru acoperirea în dosare a operațiunii, se ridică la zeci de mii de euro, pe o perioadă de doi ani.
Ramificațiile din dosarul DIICOT
Nu este singura clinică de acest tip care se ocupă cu traficul cu ovule. În dosarele DIICOT, ramificațiile conduc și spre Centrul de Fertilizare din București, care racolează cliente de pe Internet, oferind embriotransfer „la cel mai bun raport calitate-preț”, inclusiv cu „parteneri externi”. Conform surselor ZIUAnews, în cercetare este și clinica Global Art, implicată într-un scandal în care o tânără de 19 ani a fost la un pas de moarte după ce a donat ilegal ovocite. Tânăra se prezentase la clinică, îndrumată de două colege de serviciu, care practicau lunar donarea de ovule, „pentru a câștiga bani de nuntă”. În plus, mai există două clinici, al căror nume nu a fost făcut cunoscut - fiind încă în filaj - și care se ocupă oficial cu planning-ul familial și cu avorturile. În aceste rețele există legături cu lumea interlopă, cu clanuri țigănești care racolează tinere de origine rromă, sau românce „sănătoase, de la țară”, afacerea fiind mult mai avantajoasă material chiar și decât traficul de carne vie.
Taxă de protecție și de confidențialitate
Cu câteva luni în urmă, ZIUAnews a dezvăluit scandalul băncilor de spermă, care au fost asaltate de țigani, care se duceau să doneze spermă pe bani, ajungându-se la situația ca o mare parte din materialul genetic produs în România să fie „de natură rromă”, ceea ce a stârnit reacții internaționale, în laboratoarele din străinătate care se ocupă cu fecundarea in vitro, vorbindu-se despre „a gipsy invasion”, cum a fost preluat scandalul de presa externă. Acum, din informațiile ZIUAnews, anchetatorii DIICOT cercetează o nouă modalitate de câștiguri bănești pentru clanurile interlope. Acestea trimit tinere drăguțe, curate și aranjate să doneze ovule. Sunt oprite cu lunile de la practicarea actului sexual, tocmai spre a corespunde cerințelor clinicilor. Rețeaua a fost construită prin racolare de fete din păturile sărace și s-a profitat de faptul că tinerele care deja donează ovule primesc în plus între 200 și 300 de euro, dacă aduc donatoare noi. Clanurile țigănești au chiar reprezentanți care negociază direct cu șefii clinicilor, ocupându-se și de „protecția” și „confidențialitatea” afacerii, înregistrându-se plângeri ale unor fete care au dorit să iasă din sistem, care au ajuns în stare gravă prin spitale în urma acestor practici. Interlopii au făcut presiuni asupra acestora și a familiilor lor, pentru a le determina să-și retragă plângerile.


citeste integral pe ZIUAnews.ro