18:26
0
Ieri, două instanţe din România au adus, cel puţin pentru moment, linişte între cele două clanuri de interlopi din Piatra Neamţ. Curtea de Apel Bacău l-a arestat preventiv pentru de 29 de zile pe Puiu Mironescu, sub acuzaţia de instigare la tentativă de omor deosebit de grav. El este cercetat pentru că ar fi comandat uciderea lui Bogdan Mararu, existând posibilitatea ca atentatul din Piatra Neamţ să aibă la bază atacul armat din Vitan, iar tânărul împuşcat de Proca să fi fost confundat cu Mironescu. Acest lucru a fost confirmat şi de magistraţii Tribunalului Bucureşti, care i-a arestat pe fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu. Contra sumei de 20.000 de euro, cei doi l-au angajat pe Vitalie Proca să-l omoare pe Mironescu, însă acesta l-a confundat şi a împuşcat un om nevinovat.


Răfuielile în stil mafiot de la Piatra Neamţ, între două bande rivale de interlopi, au ramificații și în Bacău. Primul semnal a fost tras acum doi ani, în februarie 2011, la puţin timp de la asasinarea, în Piatra Neamţ, a lui Gheorghe Mararu de către un locotenent al lui Puiu Mironescu, adversar declarat al familiei Mararu. În dreptul căii ferate de la ieşirea din Băcau spre Piatra Neamţ, maşina lui Mironescu a fost atacată, iar acesta a fost bătut crunt cu bâtele de agresori şi a ajuns în stare gravă la spital. Pe 9 mai, judecătorii au admis propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru Adrian Marin Botez, zis „Țâță”, Vlăduț Zîmbrean, zis „Calu”, și Constantin Manea, iar apoi a lui Cătălin Crăciun și Valentin Dorin Păvălucă, sub acuzaţia de tentativă de omor calificat şi asocierea în vederea comiterii de infracțiuni. „Crăciun este acuzat că a cumpărat, din incinta Arena Mall Bacău, cu două zile înainte de, două telefoane mobile pe care le-au folosit cei care au săvârșit fapta”, au spus magistraţii. Între timp, la Piatra Neamţ răfuielile între bande au continuat cu maşini incendiate şi chiar cu un atac cu coktail Molotov la cabinetul notarial al soţiei şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Neamt, Aurelian Şoric. În toate aceste cazuri, anchetatorii spun că există indicii că Mironescu a fost ajutat de membri ai lumii interlope din Bacău, dar nu au suficiente probe pentru a-i pune pe aceştia sub acuzare. Acest lucru nu s-a mai întâmplat însă luna trecuta, când trei băcăuani au fost prinşi în flagrant în timp ce instalau un dispozitiv exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu, cu intenţia de a-l lichida. În aceeaşi noapte, băcăuanii urmau să mai incendieze două spaţii comerciale din Piatra Neamţ ce aparţin familiei Mararu, însa intenţiile le-au fost dejucate de oamenii legii.
Puiu Mironescu, tratat cu blândețe de Judecătoria Onești
Puiu Mironescu nu le este stărain nici magistraţilor oneşteni. Interlopul Dumitru Ioan Mironescu, alias Puiu, a fost condamnat în luna decembrie anul trecut la un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe o perioadă de trei ani, de către Judecătoria Oneşti, sub acuzaţia de şantaj. Cel care a pus la cale atentatul cu bombă de la Piatra Neamţ este un interlop cunoscut pentru teroarea cu care îşi ameninţă victimele. ,,Vreau să-i tai urechile, vreau să-i rup două picioare, vreau să…! Băi, îţi rup picioarele, ascultă-mă ce-ţi spun eu, o să mergi în scaun cu rotile, nu mai ai de-a face cu bani toată viaţa! Nu te juca cu mine!”, scrie în rechizitoriul de la Parchet. Ameninţările nu s-au oprit aici. Locotenentii lui Mironescu i-au incendiat maşina omului de afaceri, de la care vroiau tot mai mulţi bani, iar când acesta a cerut exlicaţii, răspunsul interlopului a fost unul dur. ,,Eşti un nimic, ar trebui să mulţumeşti că eşti sănătos şi că mergi pe picioarele tale”, scrie în rechizitoriul de la Parchet. Pentru toate aceste acuzaţii, interlopul Puiu Mironescu a primit de la Judecătoria Oneşti doar un an de închisoare cu suspendare, în luna decembrie 2012. De asemenea, instanţa i-a revocat interdicţia de a părăsi ţara.
Marți, percheziții la Mararu și Mironescu
Poliţiştii au efectuat câteva percheziţii, marţi dimineaţă, la Piatra Neamţ şi Bucureşti, mai mulţi suspecţi fiind ridicaţi pentru audieri. Printre aceştia s-a numărat şi Ioan Mironescu, cunoscut lider al lumii interlope din Piatra Neamţ şi oponent al lui Bogdan Mararu, împotriva căruia s-a încercat un atentat cu un colet explozibil pe 11 ianuarie. Potrivit unui comunicat DIICOT, “cercetările efectuate până în prezent au relevat faptul că autorii atacului, arestaţi preventiv în această cauză, au acţionat cu intenţia de suprimare a vieţii părţii vătămate Mararu Bogdan, atentatul fiind comandat de către învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, din Piatra Neamţ, lider al lumii interlope locale şi oponent al părţii vătămate Mararu Bogdan“.
Totodată, probatoriul arată că este posibil ca mobilul atentatului din Piatra Neamţ să aibă la bază atacul armat produs în cartierul bucureştean Vitan, pe 26 noiembrie 2012, comis de cetăţeanul moldovean Vitalie Proca asupra unui bărbat aflat într-o maşină. Proca, arestat şi pus sub învinuire, a tras mai multe focuri de armă asupra unui bărbat, “intenţionând suprimarea vieţii acestuia”, însă se pare că victima a fost de fapt confundată cu Puiu Mironescu. “Procurorii DIICOT iau în calcul posibilitatea ca persoana vizată în realitate de acest atac să fi fost învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, confuzia atacatorului fiind generată de  faptul că atât partea vătămată I. M., cât şi învinuitul Mironescu Ioan Dumitru locuiesc în cartierul Vitan, conduc acelaşi tip de autoturism, având aceeaşi combinaţie literală a numărului de înmatriculare, respectiv Mercedes de culoare neagră, înmatriculat cu terminaţia MIR, şi au acelaşi gen de preocupări – practicanţi ai sporturilor de contact“, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Bogdan Mararu şi Puiu Mironescu sunt doi lideri ai unor grupări interlope din Piatra Neamţ, între care există o rivalitate mai veche. Cei doi urmează să fie cercetaţi, autorităţile urmând să ia în calcul reunirea celor două cauze, pentru conturarea unei imagini complete a situaţiei de fapt şi luarea de măsuri în mod unitar în vederea destructurării grupărilor infracţionale conduse de cei doi. (Carmen Stoica)